Update Collect4freedom Oekraïne

26 januari 2023

Medio november kregen we een bericht uit Oekraïne dat onze contacten de mogelijkheid hadden om een vrachtwagen naar Nederland te sturen, om hulpgoederen mee terug te nemen naar het westen van Oekraïne. Natuurlijk vangen we in Nederland en West-Europa veel vluchtelingen op, maar het overgrote deel van de mensen is in Oekraïne zelf naar relatief veiliger plekken gevlucht. En door de oorlog is er in het hele land nood aan alles, zodat we als initiatief ook van harte ja hebben gezegd op deze vraag.

Direct is er een oproep gedaan via persoonlijke netwerken, Social Media, kerkelijke netwerken en de Grote Turkse Moskee in Ede. Met enige spanning keken we uit op de verschillende inzamelmomenten van 9 tot 15 december 2022. Zouden mensen nog wel bereid zijn om te helpen en te doneren, is er geen sprake van vermoeidheid rond dit onderwerp, is het nog actueel? Want, zoals we elke keer aangeven, wij kunnen als particulier initiatief, wat in Nederland bestaat uit 6 personen helemaal niets beginnen zonder jullie hulp en ondersteuning.

Maar wat een fantastische respons hebben we gehad en wat voelen we ons gezegend met zoveel steun. Letterlijk alles wat op het verlanglijstje uit Oekraïne stond is wel aangeleverd. Van poppen tot aggregaten, van tandpasta tot tafels en van blikgroenten tot winterkleding. Gelukkig heeft iemand ook een opslagruimte in Ede ter beschikking gesteld en die hebben we zeker nodig gehad. Er zijn zoveel spullen ingeleverd dat één vrachtwagen niet voldoende bleek! Het eerste transport is op 18 december vertrokken en aan het einde van die week aangekomen in West-Oekraïne. Vanuit de hub daar is direct de verdere verdeling gestart.

Inmiddels hebben de goederen uit de eerste vracht voor het grootste deel hun weg gevonden naar kindertehuizen, (psychiatrische) ziekenhuizen, opvanglocaties, scholen, particulieren en iedereen die het nodig heeft. Een goed moment om jullie bij te praten. Het is zo fijn om te weten dat het persoonlijk door mensen die wij kennen wordt overhandigd aan de mensen die het echt nodig hebben. Het blijft een druppel op de gloeiende plaat, maar als de druppels regen worden, gaat zelfs de woestijn bloeien!

Naast alle goederen hebben we ook een groot geldbedrag ontvangen. Een deel van dat geld is inmiddels besteed in Oekraïne, waarmee vooral levensmiddelen worden aangekocht en uitgedeeld. Met een ander deel van het geld hebben we de transportkosten betaald en tot slot rijdt er binnenkort nog een transport om het tweede deel van de goederen op te halen. We gaan dat transport aanvullen met zaken die we hier in Nederland kunnen kopen, zodat er een tweede volle vrachtwagen naar Oekraïne gaat.

We krijgen vaak filmpjes en foto’s opgestuurd van het uitdelen van de goederen. Deze kun je ook zonder dat je lid bent van Facebook bekijken. We zijn enorm blij met en dankbaar voor alle hulp die we krijgen. En als we in de toekomst weer een vraag krijgen, dan hopen we dat we weer een beroep mogen doen, want alleen met jullie hulp kunnen we iets bereiken waar de hulp zo nodig is!

Rob, Olena, Jaap, Marijke, Reinhart en Carla