Training kinder- en jongerenleiders

fb logoWie van jullie is de Judas?

Het zal je maar gevraagd worden... Daar zitten we dan: 15 man sterk van kinder- en jongerenleiding vanuit wijk 2 en de Brinkstraatkerk. We zijn hier, omdat we een verschil willen maken voor de clubs, de kindernevendienst, de basiscatechese, Rock Steady, Next Gen, de Youth Alpha en de 17+. Allemaal mensen met een gedeelde missie: er zijn voor en met de jeugd en jongeren van onze kerken. En dan zo’n vraag!!

Glazig kijken we elkaar aan. Wie kwam er ook al weer als eerste in het zaaltje? Heeft er iemand staan smoezen met Marian, de trainer? Is het de dominee? Een beetje wantrouwig bestuderen we elkaar. De beide jeugdouderlingen lachen verdacht. Wie van ons is de mol, de Judas? ‘Nou ik niet!’, roept één van ons dapper. ‘Nog twee minuten’, klinkt het streng uit de mond van de trainer en ‘er is hard bewijs’. Dan heeft iemand een helder moment (of hij moest even zijn kauwgom kwijt). Onder onze stoelen prijkt een sticker met de namen van de discipelen. En zoals dat soms gaat: de hardste ontkenner blijkt toch de Judas.

De echte slimmerds weten inmiddels al: we doen mee aan een ijsbreker, die ook toepasbaar is met jongeren en tegelijkertijd boren we een diepere laag aan. Want wie wil er nu een judas zijn? Niemand toch? Waar komt dat door? Zo worden onze gereedschapskistjes bij wijze van spreken in rap tempo gevuld met kennis over de ontwikkelingsfases van kind tot jongere of hoe je werkt aan de veiligheid in een groep. Maar ook met boeiende manieren om bij die diepere laag te komen van het gevoel en uiteindelijk ook de betekenisgeving met vragen als ‘wat betekent dat voor jou?’ en ‘wist je dat je hier op verschillende manieren naar kan kijken?’ Wat mij betreft is deze afsluitende avond van een tweetal avonden met twee trainers voor jeugd en jongeren goud waard. Hartelijk dank aan onze jeugdraad voor de organisatie. En nu weer vrolijk aan de slag!
Loeki van der Laan