Pop-up column: het vuurtje van de kerk

Woensdagavond 30 september

19.00: Ik sta op de hoek Molenstraat/Edeseweg als de kerkklok zeven keer slaat. Oeps: net te laat voor het virtuele spoedoverleg van het moderamen.

In zaal 6, onze mooie pastorale huiskamer, zit collega Garbrich al klaar achter zijn laptop. Hij heeft geen geluid, maar wel beeld. Snel klap ik mijn IPad uit en sluit op de anderhalve meter aan. Het geluid delen we. Ons gehaast binnenstuiven is gespot door de dienstdoende dames in de Brink. Zorgzaam wordt er een kan met koffie neergezet en ons licht aangedaan. We kunnen er tegenaan. Ons thema: het gevolg van de nieuwe maatregelen rondom Covid-19 voor ons samenleven als gemeente. Eerst maar eens de diensten in de komende drie weken. Niet meer zingen en geen koffie: daar draait het op uit. Maar hoe zit het door de week? Met pijn in het hart nemen we een aantal moeilijke besluiten.

20.05: nog steeds in zaal 6. Vijf minuten geleden is de toerustingsavond voor het jongerenwerk van start gegaan in zaal 1. Ervaren trainers van Young & Holy zullen het team dat met jeugd en jongeren aan de slag is in Wijk Oost en de Brinkstraatkerk verder helpen rond een aantal praktische vragen: Hoe breng ik diepgang aan in een gesprek met tieners? Hoe maak ik jongeren enthousiast voor de Bijbel? En: hoe creëer ik een veilige groep?

20.10: Wij zijn nu toch te laat. Terwijl collega Garbrich snel nog wat telefoontjes pleegt om de zaken rond as. zondag opnieuw te regelen, hang ik twee nieuwe posters van het jeugdwerk op aan de prikborden. Dat klinkt makkelijker dan gedaan, want in de kerkzaal zit een onbekende groep mensen met de deuren open te vergaderen. Rond de ingang staan dozen vol met mondkapjes. Koster Hennie maakt stilletjes de deur op en sluipend op mijn tenen loop ik achterlangs.

20.15: eindelijk bij zaal 1. Nog steeds op mijn tenen sluip ik ook daar naar binnen. Gelukkig achteraan is nog een plekje vrij. Ik zie hoe een doosje lucifers wordt doorgegeven. Om beurten steekt iemand er eentje aan en deelt waar zijn/haar vuur voor het jongerenwerk zit. De mooiste ervaringen komen voorbij, we oefenen met elkaar en krijgen nieuwe inspiratie en tools.

22.00: na afloop praten we nog even na. Iemand deelt een prachtig moment dat ik net heb gemist. Op de vraag ‘door wie of wat ging bij jou het vuurtje van het geloof branden’ geeft één van de jongere leden uit het jongerenwerkteam een onverwachtse reactie. ‘Dat was bij jou’ en hij wijst naar één van de leiders van de Alpha Youth. Opeens wordt zichtbaar hoe we het vuur van geloof aan elkaar doorgeven en samen brandend houden. Gaaf! Mijn oog valt ondertussen op de openstaande deur naar de hal. Ik zie een koster met mondkap. Hou houden we het vuurtje brandend met en dwars door de chaos rond Covid-19 heen? Kan het jongerenwerk doorgaan en hoe? Die vraag leeft bij veel leiding.

22.15: ik plof thuis op de bank en graai mijn telefoon uit de tas. Ik vuur nog een laatste brandende app af richting collega Garbrich: ‘het jeugdwerk heeft toch echt continuïteit nodig. Hoe nu verder?’ Ik krijg direct reactie: ‘Morgenochtend gaan we verder’. Hmmm, wijs. De telefoon gaat in de tas en ik werp een blik op het actualiteitenprogramma waar mijn man naar zit te kijken. Het bekende gezicht van een IC-arts komt voorbij. Ik weet dat hij christen is, maar daar gaat het nu niet over. Hij citeert minister Hugo de Jonge: ‘wij doen ons best, maar het virus doet het beter’. Vol vuur wordt hier tegenin gegaan. Nee: wij blijven geloven dat we elkaar weer kunnen omhelzen, dat we dit zullen overwinnen. Ik proef hoop en vertrouwen. Ja, straks vieren wij weer schouder aan schouder. Mijn oog valt op het kaartje van de jeugdraad, die aan de leiding in het jongerenwerk is verstuurd. ‘Allen die uw hoop vestigt op de Heer: wees sterk & houd moed.’(psalm 31:25) Morgen gaan we verder…

Ds. Loeki