Gezocht: buddy’s voor statushouders

19 oktober 2023

De Vrije Evangelische Gemeente Bennekom heeft in hun gebouw (voormalig congresgebouw Jehovagebouw) ruimte over en wordt er, in overleg met de projectontwikkelaar gezocht naar een (tijdelijke) maatschappelijk zinvolle bestemming voor de ongebruikte grote congreszaal. Daar zal zeer waarschijnlijk een aantal vluchtelingen met een status tijdelijk gaan wonen in afwachting van een eigen woonruimte. Daarmee kunnen ze het AZC verlaten – dat geeft ruimte voor andere vluchtelingen. De VEG gaat samenwerken met ‘De Thuisgevers’, die in andere plaatsen al ervaring in dit werk heeft. Op donderdag 26 oktober wordt er een informatieavond gehouden voor mensen die mee willen doen/denken in het buddy-systeem.

Lees op de website van de Thuisgevers: Hoe helpen wij?

Er wordt, in samenwerking met de Thuisgevers (dethuisgevers.nl), gekeken of deze ruimte geschikt gemaakt kan worden voor tijdelijke opvang van Statushouders. Het gaat hierbij om mensen die een status hebben (toegelaten als nieuwe Nederlander) en aan de gemeente Ede zijn toegewezen als hun woonplaats. Zij zitten nu nog in AZC’s te wachten op deze woonruimte. Sommigen van hen al meerdere jaren. Tijdelijke opvang statushouders maakt ruimte in AZC’s én biedt de statushouder alvast de gelegenheid om te acclimatiseren, in te burgeren, werk te zoeken en vooral zich weer mens te voelen in de toekomstige woonplaats.

Kijk hier waar ‘De Thuisgevers’ al actief zijn.

Buddies
Statushouders binnen een Thuisgeef-initiatief vallen qua hulp en verantwoordelijkheid onder de gemeente Ede. Maar om hen op een mooie en effectieve manier zich ook echt thuis te helpen voelen zoekt de Thuisgevers naar buddy’s. Mensen die bereid zijn om tijd te steken in het begeleiden, helpen en vooral de statushouders vertrouwen te geven in dit gehele proces.

Deze buddy’s maken de statushouders wegwijs in hun nieuwe gemeente en bieden laagdrempelige hulp en uitleg bij alledaagse dingen. Zoals samen boodschappen doen of een kop koffie drinken. Daarmee krijgen nieuwkomers een warm welkom in hun nieuwe woonplaats en hebben ze altijd een informeel aanspreekpunt. Dat komt de integratie ten goede.

Diaconaal Platform Ede (DPE) coördineert, in samenwerking met de Thuisgevers, het buddy-project voor de opvang in Bennekom. We zijn op zoek naar mensen die overwegen buddy te willen worden voor een statushouder. En naar vrijwilligersgroepen/burgerinitiatieven (gemeenten of kerken, verenigingen etc) die zich bij ons willen aansluiten. Er is meer te doen dan alleen buddy zijn, dus meld je vooral aan…

Interesse?
Op donderdag 26 oktober wordt er een informatieavond gehouden voor mensen die mee willen doen/denken in het buddy-systeem. We beginnen om 20:00 uur in ’t Kompas, Edeseweg 147 in Bennekom. We zullen uitleg geven over dit project en de pionier bij de Thuisgevers (Harry van der Kamp) zal vertellen wat de rol van buddy praktisch inhoudt. Hartelijk welkom!

Lees op de website van de Thuisgevers: Waarom Thuisgever worden?

Lenie Massink (coördinatie DPE)
06-18935251

Jan Smits (voorzitter kerkenraad VEG)
06-55964367

Foto: ©dethuisgevers.nl.