Bijzondere ontmoetingen met Oekraïne

9 maart 2023

In de afgelopen weken hadden we twee bijzondere ontmoetingen met onze broeders en zusters uit Oekraïne. Op zondagmiddag 26 februari hadden we via een videoverbinding contact met de gemeente van ds. Wasja Pylypenko in het Oekraïense Stepan. In 2022 is er vanuit Bennekom twee keer een transport met hulpgoederen naar Oekraïne vertrokken. Spil in deze operatie waren Bennekommer Reinhart Brandse, ds Wasla Pylypenko en diens dochter Olena die in Ede woont. Ds. Pylypenko heeft echter aangegeven, dat zijn gemeente het fijn vindt niet alleen hulpgoederen vanuit Nederland te ontvangen, maar ook een stukje geestelijke verbondenheid te ervaren. Dat leidde tot een gezamenlijke kerkdienst met een zeer goed gevulde Brinkstraatkerk en een huiskamer in Oekraïne. In een korte dienst o.l.v. ds. Anne Verbaan en ds. Garbrich Baalbergen ontstak domineesvrouw Olena Pylypenko, die op dit moment ook in Ede woont, de Paaskaars, als symbool van het licht dat elk duister overwint. Daarnaast werd in twee talen Psalm 23 gelezen, werden Nederlandse en Oekraïense liederen gezongen, muziek gemaakt, vragen over en weer gesteld en samen gebeden. Wat was dit een ontroerend mooi samenzijn, en een unieke vorm van verbondenheid met onze geloofsgenoten in een land dat het zo zwaar heeft.

Tot onze grote verrassing maakte ds. Wasja Pylypenko kenbaar dat hij enkele dagen later voor een dikke week naar Nederland zou komen, om zijn vrouw en kinderen te bezoeken. Mede dankzij een uitnodiging van de Bennekomse diaconie bleek dat mogelijk. Op maandagmorgen 6 maart hadden we in een zaal van de Brinkstraatkerk een ontmoeting met hem. Daarin kwam veel aan de orde, o.a. over de huidige situatie in Oekraïne, de plek van de kerk en de kracht om het vol te houden. Zaken die in dat gesprek opvielen waren:

  • 70% van de Russische- en 90 % van de Oekraïense bevolking staat achter hun respectievelijke leiders Poetin en Zelensky. Dit zorgt voor veel conflict ook binnen families.
  • Een land is rijk door de mensen, zij maken het land: ds. Wasja is enorm trots op zijn landgenoten en president die zijn volk steeds moed in blijft spreken en hoop biedt.
  • Opgeven is geen optie door de grote verliezen die de bevolking al geleden heeft, o.a. in Mariopol, Cherson en vele andere steden, waar de Russen de bevolking een uur de tijd gaf om te vertrekken, om daarna de achterblijvers te vermoorden en de steden te verwoesten.
  • Verhalen van familie-, kerkleden en buren die gruwelijke dingen mee hebben gemaakt, waar ds. Wasja enkele voorbeelden van gaf.
  • De kerk van Stepan en Rivne, waar ds. Wasja predikant is, probeert samen met andere kerken te helpen waar mogelijk, bv. bij gewonde soldaten. Zo maken de kinderen tekeningen voor gewonde soldaten, die Wasja in het ziekenhuis bezoekt.
  • Het diepgewortelde geloof van ds. Wasja en zijn vertrouwen in de God van hemel en aarde, die de leden van zijn gemeenten kracht geeft hoopvol in het leven te staan.
  • De hulpgoederen die we vanuit Nederland inzamelen worden door het netwerk van Wasja verspreid.
  • De steun vanuit Nederland wordt zeer gewaardeerd en geeft hen materieel en moreel veel steun.

Met een gezamenlijk gebed besloten we dit samenzijn, waarna Wasja ons met klem vroeg te blijven bidden voor VREDE.