Actie Oekraïne update

8 april 2022

Actief zijn in een crisis betekent dat zaken die je voorneemt bijna per definitie anders lopen dan je bedacht had. Dat heeft de Oekraïne groep de afgelopen maand al een heel aantal keren gezien. Zo ook op de derde trip van Reinhart Brandse en de andere chauffeurs. Afgelopen vrijdag 1 april vertrokken zij met drie bussen afgeladen vol met hulpgoederen. Deze hebben ze zaterdagochtend afgeleverd in Tiszabecs aan de grens van Oekraïne bij een heel lieve Hongaarse familie die op hun camping ook veel mensen opvangen. Maar er liep dus ook iets anders.

Onder de mensen die met hen mee zouden gaan zat een familie van 13 personen, bestaande uit meerdere gezinnen. Deze familie heeft vrijdagavond laat, toen wij al aan de grens waren in onze B&B, besloten om zaterdag toch niet mee te gaan naar Nederland. Zaterdag is er gekeken of er op verschillende plaatsen nog andere mensen waren die de vrije plekken in de bus wilden benutten. Zowel in het netwerk in Oekraïne, als in het netwerk in Hongarije bleken deze mensen er niet te zijn. En eigenlijk is dat mooi nieuws.

Toch voelde het een beetje raar om met een aantal niet bezette stoelen terug te rijden en naast één gezin geen gasten over te gaan dragen aan de gastgezinnen die ook belangeloos en met een enigszins gespannen verwachting klaar staan om mensen liefdevol op te vangen. Aan de andere kant, ze hebben dankzij de verpletterende steun, drie bussen propvol hulpgoederen waar heel veel vraag naar is weg kunnen brengen. Ze hebben de lokale opvang erg ruimhartig direct financieel kunnen ondersteunen, 2 dames die alleen reisden veilig van Tiszabecs naar Budapest gebracht die daar door vrienden en familie worden opgevangen en een gezin van 6 personen, waaronder een jongen met een speciale hulpvraag naar een warme en veilige plek in Wageningen gebracht. En zoals Reinhart het verwoord. ‘Ook nu weer komen veel druppels niet op de gloeiende plaat, maar op de juiste plek terecht’.

De diaconie heeft gevraagd en hoe gaan jullie verder. Reinhart heeft geantwoord:

‘De komende tijd blijven we vanzelfsprekend betrokken en zullen we de al opgevangen gezinnen en hun gastgezinnen actief op alle mogelijke manieren ondersteunen. En als het nodig is, dan zullen we ons er opnieuw hard voor maken om mensen naar een veilige plek te brengen. En we realiseren ons als geen ander dat de hulp, ondersteuning en zegen die we daarbij ontvangen onmisbaar is!

  • Daarnaast blijven ze de partners ondersteunen met datgene wat ze nodig hebben. Daarbij kun je denken aan hulpgoederen, geld en andere vormen van ondersteuning.
  • Ook zien ze dat de opvang in de gastgezinnen pittig is, waardoor ze op zoek zijn naar steungezinnen voor de gastgezinnen.
  • Mensen die ze in het eigen netwerk opvangen mogen inmiddels ook aan het werk, dus bemiddeling en ondersteuning op de arbeidsmarkt komt ook in beeld.
  • Met het feit dat mensen langer hier zijn, komt ook steeds meer psycho-sociale of andere medische hulpvraag naar boven. Daar moet ook antwoord op worden gegeven.
  • Als de situatie in Oekraïne verandert, waardoor er wel weer meer vraag komt naar kleinschalige en persoonlijke opvang van vluchtelingen in ons netwerk, dan gaan we weer mensen ophalen en andersom dan worden ze weer teruggebracht.’

‘Wij kunnen de hulp die we bieden alleen maar bieden met alle hulp die we uit het brede netwerk krijgen. Dus zullen wij ongetwijfeld weer een beroep gaan doen op ons netwerk, als we hulp nodig hebben. Help helpen!’ Aldus Reinhart Brandse. De diaconie zal, waar nodig en mogelijk is, Reinhardt en de steungroep blijven ondersteunen vanuit de gedachte ‘Wat kan ik voor je doen?’ En zoals Reinhart het verwoordt: ‘Doe dan, met hart en ziel, datgene waar jij goed in bent. In het klein of in het groot, dat doet er niet toe.’

Dat geldt voor ons allemaal. Iedereen die gegeven heeft in welke vorm dan ook heel hartelijke bedankt en we kunnen blijven helpen zoals hierboven verwoord. Wilt u contact opnemen met Reinhart dan kan dat M 06-26548096. Appen gaat soms sneller!

De diaconie