Deel je leven - Rineke van Ginkel-Hoogendoorn

Deel je leven 45 Rineke van GinkelOm bij het jaarthema 'Deel je leven' aan te sluiten, kunt u om de paar weken een interview met een kerklid lezen. Daarin zal hij of zij ingaan op (geloofs)vragen.

Zo hopen we de samenhang binnen de gemeente te bevorderen. Deze week is het de beurt aan:

Naam: Rineke van Ginkel-Hoogendoorn

Leeftijd: 66 jaar

Lid van de Brinkstraatkerk sinds: 1994

Ik zit in de Brinkstraatkerk,

want wij verhuisden met ons gezin van Ede/Open Hof, naar Bennekom op zoek naar een PKN gemeente.

Ik ben geboren in Utrecht en gedoopt in de Gereformeerde Pniëlkerk aldaar, waar ik in mijn studententijd Jos, mijn levensgezel ontmoette, met wie ik samen met enkele vrienden ook belijdenis deed in diezelfde kerk! In de Brinkstraatkerk voel ik me thuis; de dienst is voor mij de beste mogelijkheid om stil te staan bij Gods woord en waar de ontmoeting met God en medemens centraal staat. Orgelmuziek vind ik heel mooi en misschien komt dat omdat mijn vader thuis vaak op het elektronisch orgel speelde en ik met mijn zusjes daarbij zong!

Dit is voor mij de kern van het christelijk geloof:

In de schepping zie ik het onomstotelijk bewijs van Gods aanwezigheid: Na de dood (herfst, winter) komt nieuw leven (lente, zomer); dat geeft mij Het geloof in een God van leven, die mij nabij is en mijn ziel bewaard, ook na dit leven op aarde. Maar wel een moeilijke vraag voor een kort antwoord.

Mijn favoriete bijbeltekst is PSALM 139: 13 EN 14

“U hebt mij wonderbaarlijk toebereid; mij in de moederschoot geweven en nog voor iets van mij begon te leven, hebt gij uw handen naar mij uitgebreid” Die Psalm stond op het geboortekaartje van onze dochter, die veel te vroeg (29 weken en 970 gram) ter wereld kwam; ons wonderkind, nu zelf moeder. Twee keer ging mijn zwangerschap niet goed en moesten wij met 6 en 7 maanden een kindje loslaten. Heel wonderlijk hoe diezelfde Psalm ook toen weer tot ons sprak! Hoe groot was ons geluk en onze dankbaarheid aan God, dat er daarna na een verblijf  van 3 maanden in het Radboud ziekenhuis, een gezonde zoon geboren werd!

Dit is wat de kerk voor mij betekent:

Een plaats om te gedenken en te vieren; Gods woord te horen en te luisteren naar muziek, maar natuurlijk veel meer dan dat. Voor onze maatschappij is de Kerk van groot belang, als je ziet hoeveel vrijwilligers er werken en hoe er naar eenzamen, zieken en ouderen wordt omgekeken.

Mijn favoriete boek is:

Dit vind ik echt een hele moeilijke vraag, want ik lees veel heel verschillende boeken..

Met verwondering las ik bijvoorbeeld het boek van Maria Lucas Reijnevelt; De avond is ongemak en het boek van Splinter Chabot: Confettiregen. Beide auteurs schreven autobiografisch over hun anders zijn en alle moeite die dat met zich meebrengt. In dit jaar van 75 jaar bevrijding noem ik nog 2 titels die een onuitwisbare indruk maakten: *Ver-geet-mij-niet, van Bart van Es (Mei 2019) speelt zich deels af in Bennekom en gaat over een Joods meisje en haar lotgevallen, waar ik toch ook van schrok! *De keuze, van Dr. Edith Eger, een hartverscheurend verhaal van een vrouw die gered werd uit Auschwitz en als therapeut is gaan werken tot op hoge leeftijd! Maar….ik zet ondanks alles de Bijbel op 1!

In mijn vrije tijd houd ik me graag bezig met

zwemmen, lezen, gitaarspelen, zingen (projectkoor van Wim van der Heide en COV) de pastorale kring van Uitzicht/Breehof en wandelen (in willekeurige volgorde) en wij mogen regelmatig op 4 kleinkinderen passen!

Het mooiste plekje van Bennekom is:

sinds de Prinsenakkerschool en BSO achter ons huis weg zijn, is dat onze achtertuin met de gemeenschappelijke tuin daarachter.

Dit wil ik graag meegeven aan de gemeenteleden:

Open ogen en open oren…..durf te vragen. Vraag ook de digitale nieuwsbrief van PETRUS aan! Daar vindt u elke week muziek en overwegingen voor thuis.

Ruimte voor overige opmerkingen:

Ds. Loeki en Ds Garbrich; heel veel dank voor de wijze waarop jullie vorm en inhoud geven aan het kerk zijn en met name aan de vieringen; hoe flexibel moeten jullie zijn! Op de laatste zondag van het kerkelijk jaar met de nabestaande vieren en later ook ons, alle andere leden van de kerk gelegenheid geven een kaars aan te steken; wat vond ik dit ontroerend!

Ik draag het (estafette)stokje over aan: Anke van Steenbergen